Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση της Βραζιλίας, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις για γενική απεργία

Υπό το βάρος των ογκωδέστερων διαδηλώσεων που έχει δει η Βραζιλία εδώ και 20 χρόνια, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των τριών μεγαλύτερων εφημερίδων της Βραζιλίας.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις για γενική απεργία την επόμενη εβδομάδα. Αν τελικά γίνει η απεργία, αυτό θα σημάνει μια πρωτοφανή έκρηξη δυσαρέσκειας στη χώρα για όλα όσα δυσαρεστούν τους πολίτες εδώ και καιρό- από την υψηλή εγκληματικότητα μέχρι και την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Το συμβούλιο θα διεξαχθεί στις 09.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος) στην Μπραζίλια, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες των εφημερίδων O'Globo, Folha de Sao Paulo και O Estado de Sao Paulo, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αφιέξοδο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ρούσεφ.

Το συμβούλιο έρχεται μόλις λίγες ώρες αφού υπήρξε ο πρώτος νεκρός, ένας άνδρας διαδηλωτής, στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων της περασμένης νύχτας ενώ, λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι μια εργαζόμενη στις υπηρεσίες καθαριότητας ενός δήμου, υπέστη ανακοπή καρδιάς εν μέσω διαδήλωσης.

Ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης στην πολιτεία του Σάο Πάολο όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες, από τις τοπικές αρχές, πληροφορίες ο διαδηλωτής πιθανώς παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Η 54χρονη γυναίκα  έχασε τη ζωή της στην Μπελέμ ντο Πάρα της Αμαζονίας,  όταν δίπλα της εξερράγη οπλοβομβίδα που περιείχε δακρυγόνο αέριο κοντά της, με αποτέλεσμα να πάθει έμφραγμα.  

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης- που ξεκίνησαν με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία αλλά αναδείχτηκε σε μαζικό κύμα καταγγελίας της χαμηλής ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και για το υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ- μπαίνουν στην 11η μέρα.

Περισσότεροι από 800.000 διαδηλωτές- κατά άλλες εκτιμήσεις πάνω από ένα εκατομμύριο- βγήκαν στους δρόμους των 16 μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται επίσημες πηγές.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στην βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, επικαλούμενοι όμως αναφορές μέσω twitter.