Σε τετ-α-τετ καλούν οι ΗΠΑ τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ ξεκινούν απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ήμερα που το  ΝΑΤΟ παρέδωσε την ασφάλεια για το σύνολο του Αφγανιστάν στις δυνάμεις της κυβέρνησης Καρζάι.

Η πρώτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να ανοίξουν την πολυαγαπημένη πολιτική έδρα τους.

Στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετέχει και το Αφγανιστάν καθώς ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη Ντόχα αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με του Αμερικανούς αξιωματούχους η ανταλλαγή κρατουμένων θα είναι βασικό θέμα  συζήτησης,  αλλά οι πρώτες εβδομάδες θα αναλωθούν στην διερεύνηση της ατζέντας της άλλης πλευράς. 

Ωστόσο,η Ουάσινγκτον κρατά "μικρό καλάθι" καθώς  οι συνομιλίες θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι οι Ταλιμπάν να αποκηρύξουν τη βία, θα σπάσουν τους δεσμούς με την Αλ-Κάιντα και θα σέβονται το Σύνταγμα του Αφγανιστάν - συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν  ότι αυτό είνια το πρώτο βήμα σε ένα πολύ μακρύ δρόμο ειρήνης , προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας.

 

Αφγανική διπλωματική πηγή από το Καταρ δήλωσε στο Reuters ότι οι   Ταλιμπάν σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα "πολιτικό γραφείο" στη Ντόχα σήμερα, για να συμβάλουν στην επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο να τερματιστεί ο 12ετής πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας toy ΝΑΤΟ στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις άρχισε τον Ιούλιο 2011 και ολοκληρώθηκε σήμερα, με την παράδοση στις αφγανικές δυνάμεις και των τελευταίων περιοχών που τελούσαν υπό την ευθύνη της Isaf, το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεων της οποίας θα αποχωρήσει από τη χώρα μέχρι το τέλος του 2014.