Λουτρό αίματος σε τέμενος στη Βαγδάτη

Περισσότεροι από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν δύο καμικάζι ανατίναξαν  τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι σε ένα σιιτικό χώρο λατρείας στη Βαγδάτη. 

Η διπλή επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη μεσημβρινή προσευχή στο τέμενος Χαμπίμπ μπεν Μουζάχερ, στη βόρεια συνοικία Καχίρα.

Ο πρώτος βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου σε απόσταση 100 μέτρων από το σιιτικό τέμενος και ίγα λεπτά αργότερα ένας δεύτερος καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε μέσα στο κτίριο. 

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 31 νεκρούς και 60 τραυματίες αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.  

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών  στο Ιράκ το Μάιο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο μήνα από την λήξη  του πολέμου 2006-2007.

Δέκα χρόνια μετά την  αμερικανική  εισβολή που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν το 2003,η  κατανομή της εξουσίας μεταξύ σουνιτών, σιιτών  και εθνοτικών κουρδικών παρατάξεων του Ιράκ, παραμένει αόριστη. 

Η σεχταρική βία στο Ιράκ έχει ενταθεί μετα το ξέσπασμα του εμφυλίου στη γειτονική Συρία, όπου κυρίως σουνίτες αντάρτες μάχονται για να ανατρέψουν έναν ηγέτη που υποστηρίζεται από το σιιτικό Ιράν.