Προσπάθειες αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας-Συρίας

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που προκάλεσε η ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο των δύο χωρών, προχώρησαν και οι δύο πλευρές, εν μέσω της εντεινόμενης διεθνούς ανησυχίας.

Σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι “Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με τη Συρία” και διαβεβαίωσε ότι "Το μόνο που θέλουμε για την περιοχή αυτή είναι η ειρήνη και η σταθερότητα”. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε πως η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα σύνορά της και δήλωσε πως "Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα".

Στο μεταξύ το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως με τη ψήφο του στην κυβέρνηση να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα, ενώ εκατοντάδες Τούρκοι διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη εναντίον του ενδεχομένου μίας σύρραξης με τη Συρία.

Από την πλευρά της Συρίας ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, δήλωσε πως η χώρα του "δεν επιδιώκει την κλιμάκωση με καμία γειτονική χώρα, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως "η συριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σε περίπτωση μεθοριακού επεισοδίου μεταξύ δύο χωρών οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργούν με σωφροσύνη και λογική".

Ταυτόχρονα κάλεσε την Άγκυρα να συνεργαστεί και να "ελέγξει τα σύνορα" ώστε να εμποδίσει "τη διείσδυση ένοπλων ομάδων", ορισμένες από τις οποίες έχουν διαπράξει επιθέσεις στη Συρία, όπως υποστήριξε.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

“Θορυβημένος από τις κλιμακούμενες εντάσεις” δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και διαμέσου του εκπροσώπου του προειδοποίησε για κίνδυνο ανάφλεξης στην περιφέρεια.

“Καθώς η κατάσταση εντός της Συρίας επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο οι κίνδυνοι της περιφερειακής σύρραξης και της απειλής για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια αυξάνονται επίσης” είπε ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Μπαν “ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία, να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνουν όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να υπάρξει πρόοδος προς μια πολιτική λύση”, είπε ακόμα ο εκπρόσωπος του.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε σήμερα και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Συρίας και της Τουρκίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από τη λήψη δράσεων που θα κλιμακώσουν την ένταση, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη κι ασφάλεια στην περιοχή”.

Στο μεταξύ, η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο καταδίκαζε τη ρίψη οβίδων από το συριακό έδαφος σε ένα τουρκικό χωριό και πρότεινε αντ' αυτού ένα πιο ήπιο κείμενο που ζητεί "αυτοσυγκράτηση" στα σύνορα των δύο χωρών, χωρίς να αναφέρεται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Σαφώς πιο έκδηλα φιλοτουρκικές ήταν οι αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρετανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη συριακή επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην "σύμμαχο στο ΝΑΤΟ" Τουρκία.

Από την πλευρά των ΗΠΑ το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως αντιλαμβάνεται την τουρκική αντίδραση στην επίθεση που δέχθηκε με όλμους από το συριακό έδαφος ως κατάλληλη, ανάλογη, και σχεδιασμένη ώστε να αποτραπεί κάθε μελλοντική παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας από τη γείτονά της.