Η Αίγυπτος έκλεισε την πρεσβεία της στη Συρία

Την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με την Συρία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο “Αλληλεγγύη στη Συρία”, το οποίο διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Κρατώντας τις σημαίες της Αιγύπτου και της Συρίας, ο Μόρσι ανακοίνωσε ότι διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και είπε ότι έκλεισε την πρεσβεία της Συρίας στο Κάιρο, και ανακάλεσε όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Αιγύπτου από τη Δαμασκό.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη λιβανέζικη σιιτική ένοπλη Χεζμπολάχ να διακόψει την υποστήριξη της στον Σύρο πρόεδρο, ενώ κάλεσε τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Ο Μόρσι ανακοίνωσε ακόμα ότι σκοπεύει να συγκαλέσει σύνοδο των αραβικών και ισλαμικών κρατών για όλες τις εξελίξεις στη Συρία.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός καταδίκασε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων λέγοντας ότι έχει γίνει μέλος της "χορωδίας της συνωμοσίας και της υποκίνησης από την Αμερική".