Νέος κύκλος βίας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Μακρά και άγρια προβλέπεται και η αποψινή νύχτα στην Τουρκία καθώς νέα επεισόδια και συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε Κωσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Όπως γράφουν στο Twitter τους δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Κωνσταντινούπολη, συμμορίες φιλοκυβερνητικές με μαχαίρια και ρόπαλα επιτίθενται στους διαδηλωτές και οι ξένοι ανταποκριτές εγκαταλείπουν την πλατεία Ταξίμ, μετά από απειλές.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, στο Καζλιτσεσμέ, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία Ταξίμ, εμφανίστηκε ανυποχώρητος  στις θέσεις του και και κάλεσε για άλλη μια φορά τους "ταραξίες" να σταματήσουν την κατάληψη της Ταξίμ και τις διαδηλώσεις, αλλιώς "οι δυνάμεις ασφαλείας θα εντείνουν τις επιχειρήσεις τους".

"Η εκκαθάριση της πλατείας ήταν καθήκον μου" είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, πολώνοντας με τις δηλώσεις του το ήδη -επικίνδυνα- τεταμένο κλίμα, μετά και τις χθεσινοβραδυνές άγριες συμπλοκές. Παράλληλα, κατήγγειλε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που καλύπτουν τις ταραχές στην Τουρκία.

Την ώρα της ομιλίας, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είχαν ήδη ξεσπάσει επεισόδια, τα οποία συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα, χωρίς κανένα σημάδι εκτόνωσης.

"Θα κερδίσουμε την πλατεία Ταξίμ ξανά, και θα κερδίσουμε το πάρκο Γκεζί ξανά",  δήλωσε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών,   Αλικάν Ελαγκόζ.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης για την υπεράσπιση του πάρκου Γκεζί και οι δεκάδες χιλιάδες οπαδοί τους καλούν όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν και πάλι στο πάρκο, για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών θυμάτων της αστυνομικής βίας από την αρχή της εξέγερσης. Στόχος τους είναι η αποψινή συγκέντρωση να φτάσει το εκατομμύριο.

Την ίδια στιγμή, άγριες συμπλοκές σημειώνονται στην Άγκυρα αλλά και της Σμύρνη,  με τους διαδηλωτές να "πυροβολούνται" από αντλίες νερού, ενισχυμένες με χημικά, και αστυνομικούς με πολιτικά να συλλαμβάνουν πολίτες.

Εν τω μεταξύ, τα εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν για αύριο, Δευτέρα, γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπέρμετρη αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.