Το Ιράν από…το πίσω τζάμι

Σε εκλογικό πυρετό βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο το Ιράν για το διάδοχο του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Ένας ντόπιος δημοσιογράφος, αρχικά αποφάσισε να καλύψει την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβάλλει το καθεστώς, τον οδήγησαν σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό: στο να αποκαλύψει άλλες, πιο καθημερινές πτυχές της μακρινής και εν πολλοίς άγνωστης αυτής χώρας.

Ο Behrouz Mehri του δημοσιογραφικού πρακτορείου Agence France Press, έβγαλε μια σειρά φωτογραφιών από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, στους δρόμους και τα στενά της Τεχεράνης. "Διάλεξα αυτό τον τρόπο για να υπογραμμίσω πόσο δύσκολο είναι να τραβήξει κανείς φωτογραφίες στην πρωτεύουσα, ειδικά κατά την εκλογική περίοδο, λέει. Κανονικά, για φωτογράφιση σε δημόσιους χώρους απαιτείται η άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας. Παρόλα αυτά, οι μυστικές υπηρεσίες και κάποιες ακόμα προνομιούχες ομάδες, απολαμβάνουν ασυλία σχετικά. Αρκετοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί επί τω έργω", αναφέρει ο Mehri.

"Οι φωτογραφίες αυτές, αποτελούν και μια ευκαιρία να δουν οι ξένοι μια πολυμορφία που ενδεχομένως δεν είχαν υπόψη, εξαιτίας διαφόρων προκαταλήψεων", συνεχίζει ο δημοσιογράφος και καταλήγει: "Η δουλειά μου δείχνει το πόσο ποικίλη μπορεί να είναι η ζωή στην Τεχεράνη".