“Ο αγώνας συνεχίζεται” διαμηνύουν οι διαδηλωτές της Ταξίμ

Η εύθραυστη ισορροπία των τελευταίων ημερών έσπασε χθες τη νύχτα στην Άγκυρα, όπου αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές συγκρούστηκαν άγρια για άλλη μια φορά.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε  ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε και δεν θα ανεχθεί άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις με "τρομοκρατικά στοιχεία" και εχθές τη νύχτα η αστυνομία στην Άγκυρα χρησιμοποίησε ξανά βία.

 Αν και όχι τόσο αιματηρά όσο των προηγούμενων εβδομάδων, εν τούτοις τα νέα επεισόδια περιελάμβαναν μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού από την τουρκική αστυνομία, προκειμένου  να διαλύσει διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Άγκυρας.

Από την πλευρά τους, οι νεαροί κυρίως διαδηλωτές έστειναν οδοφράγματα και επιτίθονταν στις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες, καδρόνια και μολότοφ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αρκετοί έχουν τραυματιστεί και 28 άτομα έχουν συλληφθεί.

Ανησυχία στη Κωνσταντινούπολη

Εν τω μεταξύ, τεταμενο είναι το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς σε λίγες ώρες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση οπαδοί του Τούρκου πρωθυπουργού.

Το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ έχει γεμίσει με σκηνές, καθώς οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα φύγουν από την πλατεία αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και η απελευθέρωση όλων όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών με την αστυνομία.

Μάλιστα, γύρω από το πάρκο οι κατασκηνωτές έχουν χτίσει "οχυρά" με σανίδες, κρεβάτια, οικοδομικά υλικά και ότι άλλο μπορεί να χρησιμέυσει ως... ανάχωμα, σε περίπτωση που η αστυνομία επιχειρήσει νέα έφοδο.

 

Η οργάνωση "Αλληλεγγύη του Ταξίμ" που συνενώνει τους διαδηλωτές που κατέλαβαν το πάρκο Γκεζί, δήλωσε ότι "θα συνεχίσει την αντίσταση σε κάθε ανομία και αδικία".

"Τη 18η ημέρα της αντίστασής μας, εξακολουθούμε να παραμένουμε σε αφύπνιση στο όνομα της ελευθερίας, της ιδιωτικής ζωής, των δέντρων μας, του πάρκου μας και την πόλης. Αυτή είναι μόνο η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται" - επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

"Δεν εμπιστευόμαστε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ούτε και το δήμαρχο. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είπε ότι δεν θα δεχόμασταν επίθεση, αλλά μας επιτέθηκαν. Προσπαθούν να μας κάνουν να συμβιβαστούμε", ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές.