Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Έκλεισαν οι εκλογικές κάλπες στο Ιράν, μετά από παράταση τεσσάρων ωρών σε όλη τη χώρα και πέντε ώρες παράταση στην Τεχεράνη, καθώς οι ψηφοφόροι ήταν περισσότεροι από το αναμενόμενο.

Εκατομμύρια Ιρανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες με τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να ενθαρρύνει σε μαζική προσέλευση, για να αποδείξουν το εξωπραγματικό των αμερικανικών ισχυρισμών περί αμφιλεγόμενου χαρακτήρα των εκλογών.

Αν και οι έξι υποψήφιοι θεωρούνται ως συντηρητικοί, ένας εξ αυτών, ο Χασάν Ρουχανί, έχει δείξει διάθεση προσέγγισης προς τους μεταρρυθμιστές. Ο Ρουχανί, όπως αναφέρει το BBC, μιλά για ανάγκη επαναπροσέγγισης προς τη Δύση, ενώ έχει υποσχεθεί απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και μεταρρυθμίσεις στα ΜΜΕ. Ο Ρουχανί χαίρει της υποστήριξης των πρώην προέδρων Μοχαμάντ Χαταμί και Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί. Ωστόσο, απέναντί του βρίσκονται σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι όπως ο Σαΐντ Τζαλίλι και ο Μπακέρ Καλιμπάφ.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ έξι προσώπων, είναι οι πρώτες για πρόεδρο κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία του 2009, που πυροδότησε μήνες πολιτικής αναταραχής στην Ισλαμική Δημοκρατία.