Ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία;

Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να φάνηκαν πιο επιφυλακτικές από τη Γαλλία και τη Βρετανία αλλά τελικά το επιβεβαίωσαν: οι δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία έκαναν χρήση χημικών όπλων κατά πολιτών.

Κατόπιν αυτού και αφού και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει εμπλακεί ανοικτά στην εμφύλια διαμάχη στη Συρία, στηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε και επίσημα πως θα προχωρήσει σε "απευθείας εξοπλισμό" των Σύρων ανταρτών. Αν και δεν έγινε ρητή αναφορά σε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, πολλοί πολιτικοί αναλυτές είδαν στις νέες αποφάσεις της Ουάσινγκτον να διαφαίνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα με αρκετά ισχυρές πιθανότητες.

Υπενθυμίζεται ότι Παρίσι και Λονδίνο είχαν πιέσει την Ε.Ε. να άρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Βεβαίως, η σύγκρουση στη Συρία δεν παίζεται μόνον σε... εγχώρια κλίμακα. H Mόσχα "αντεπιτέθηκε" στις ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι γίνεται νέος Μπους και επικαλούμενη το παράδειγμα όπου τα όσα ειπώθηκαν για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από το Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. 

Πολλάκις στα 2 και πλέον χρόνια του πολέμου έχει αναδειχτεί σε σκακιέρα ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των Ρωσίας και Κίνας (βασικών υποστηρικτών του Άσαντ) και των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλοί αναλυτές βέβαια εκτιμούν ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και μια πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν έχει υπολογίσιμες και διαχειρίσιμες συνέπειες. Ήδη πάντως ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 93.000 ανθρώπους - σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις- πολλές όμως είναι οι πλευρές που υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.