Ψηφίζουν για διάδοχο του Αχμαντινετζάντ στο Ιράν

Ανοίγουν το πρωί της Παρασκευής οι κάλπες στο Ιράν και οι Ιρανοί καλούνται να εκλέξουν το διάδοχο του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Στις εκλογές, αναφέρει το Reuters, συμμετέχουν έξι υποψήφιοι και είναι η πρώτη προσφυγή στις κάλπες από τη διαδικασία του 2009 που χαρακτηρίστηκε αμφιλεγόμενη και προκάλεσε μήνες πολιτικής αναταραχής.

Κανένας υποψήφιος δεν φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής το προβάδισμα.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε για μαζική προσέλευση στις κάλπες και μια ψήφο που θα στείλει μήνυμα ηχηρό προς "τους εχθρούς της χώρας".

Ο Σαΐντ Τζαλίλι, πρώην διαπραγματευτής με τη Δύση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί και ο δήμαρχος Τεχεράνης, Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ, διεκδικούν τις συντηρητικές ψήφους.

Οι μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές συντάσσονται πίσω από τον κεντρώο κληρικό Χασάν Ροχανί. Η μεγάλη προσέλευση θα μπορούσε να τον ευνοήσει, αλλά, σημειώνει το Reuters, τα πιο φιλελεύθερα στοιχεία στη χώρα ενδέχεται να απόσχουν εντελώς από την αναμέτρηση. Πάντως έχει την υποστήριξη του βετεράνου πολιτικού Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους.

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μία εβδομάδα αργότερα ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Μήνυμα Χαμενεΐ που απαντά και στις ΗΠΑ

Να προσέλθει στις κάλπες κάλεσε τον ιρανικό λαό ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζητώντας να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα και τονίζοντας πως δεν τον νοιάζουν οι αμερικανικές αναφορές για την αξιοπιστία της διαδικασίας.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να λάβουν όλοι μέρος", είπε ο Χαμενεΐ μιλώντας ζωντανά στην ιρανική τηλεόραση καθώς ψήφιζε στην Τεχεράνη. "Το έθνος μας πρέπει να έρθει να ψηφίσει με ενθουσιασμό και ζωντάνια και να γνωρίζει πως η μοίρα της χώρας είναι στα χέρια του και η ευτυχία της χώρας εξαρτάται από αυτόν", πρόσθεσε.

Ο Χαμενεΐ απέρριψε τις αιτιάσεις της Δύσης για την αξιοπιστία της διαδικασίας.

"Άκουσα πως κάποιος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ είπε ‘δεν δεχόμαστε αυτές τις εκλογές στο Ιράν'. Δεν μας νοιάζει καθόλου", κατέληξε.