“Έρχεται και η Περσική Άνοιξη”

Η "Περσική Άνοιξη διαδέχεται την Αραβική Άνοιξη" προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Όπως είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν θα προκαλέσουν, όπως είπε, μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης.

"Μια Περσική Άνοιξη θα διαδεχθεί την Αραβική Άνοιξη, η αστάθεια εξαπλώνεται στο Ιράν και όχι μόνο στην Τεχεράνη", δήλωσε ο Λίμπερμαν στο ραδιόφωνο του στρατού. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κίνημα διαμαρτυρίας θα ενισχυθεί καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές το προσεχές καλοκαίρι" τόνισε.

"Το ιρανικό καθεστώς πλησιάζει στο κρίσιμο σημείο. Οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα πείσουν τους ηγέτες της χώρας αυτής να εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, αλλά το σημαντικό είναι ο ιρανικός λαός να αρχίσει να λέει ότι είναι έτοιμος να θυσιαστεί για να ικανοποιήσει τις επαναστατικές και φανατικές φιλοδοξίες των ηγετών τους", πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Α. Λίμπερμαν κάλεσε τις χώρες της Δύσης να αδράξουν τη συγκυρία και να ενεργήσουν ώστε να βοηθήσουν το κίνημα αυτό, αντίθετα με αυτό που συνέβη στις προηγούμενες μαζικές διαδηλώσεις του 2009 που κατεστάλησαν από το καθεστώς.

"Αυτή τη φορά η Δύση πρέπει να βοηθήσει το κίνημα διευκολύνοντας τις τηλεποικοινωνίες της, δίνοντας χρήματα και κινητοποιώντας διεθνείς οργανώσεις, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι οργανισμοί", πρόσθεσε ο Λίμπερμαν.

Το Ιράν υφίσταται τις κυρώσεις του ΟΗΕ λόγω της συνέχισης του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος, οι οποίες ενισχύθηκαν από πρόσθετες αμερικανικές και ευρωπαϊκές που πλήττουν τον πετρελαϊκό και τον τραπεζικό τομέα.