Γιατί η Κίνα να απαγόρευσε το… μεγάλο κίτρινο παπάκι;

Μεγάλο κίτρινο παπάκι... σίγουρα κανείς δεν μπορεί να έχει κάποιο μη παιχνιδιάρικο συνειρμό ακούγοντας την έκφραση. Εκτός αν ζει στην Κίνα.

Η κινεζική ηγεσία αποφάσισε να λογοκρίνει τη φράση "μεγάλο κίτρινο παπάκι" στο Sina Weibo, το αντίστοιχο Τwitter στη χώρα.

Η απαγόρευση ήρθε μετά από κυκλοφορία στο διαδίκτυο ενός φωτομοντάζ της διάσημης φωτογραφίας του 1989, που απεικονίζει έναν πολίτη να σταματά την πορεία τεσσάρων τανκς στην πλατεία Τιενανμέν, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης. Η πρώτη φωτογραφία είχε τίτλο "Men Tanks" και είχε τραβηχτεί στη γνωστή εξέγερση του 1989. Στην επίμαχη φωτογραφία, τα άρματα μάχης έχουν αντικατασταθεί από τέσσερα γιγάντια κίτρινα παπάκια.

Η ιδέα για το φωτομοντάζ προέκυψε από το έργο ενός ολλανδού καλλιτέχνη, ένα γιγάντιο κατακίτρινο παπάκι από πλαστικό, που εκτίθεται στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ και έχει αναπαραχθεί και σε άλλες κινέζικες πόλεις, προκαλώντας μια πολεμική για πιθανή έλλειψη εγχώριας δημιουργικότητας.

Η φωτογραφία του 1989 έγινε σύμβολο της αιματηρής καταστολής του κινήματος των κινέζων φοιτητών, που πνίγηκε στο αίμα στις 4 Ιουνίου του ίδιου έτους. Οι διαμαρτυρίες είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο, κατά της κυρίαρχης ελίτ στην Κίνα ζητώντας δικαιώματα και δημοκρατία αλλά και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.