Επιβεβαιωμένη χρήση χημικών και εγκλημάτων πολέμου στη Συρία

Την χρήση χημικών όπλων σε τουλάχιστον τέσσερις περιστάσεις στην Συρία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταγγέλλει σήμερα η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία στην πιο πρόσφατη έκθεσή της που παρουσιάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή έρευνας επισημαίνει στην έκθεσή της ότι "υπάρχουν βάσιμες αιτίες να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν περιορισμένες ποσότητες χημικών παραγόντων" στην Χαν Αλ Άσαλ κοντά στο Χαλέπι στις 19 Μαρτίου, στο Ουτέιμπαχ κοντά στην Δαμασκό στις 19 Μαρτίου, στην συνοικία Σέιχ Μακσούντ στο Χαλέπι στις 13 Απριλίου και στην πόλη Σαρακέμπ στις 29 Απριλίου.

Οι έρευνες ωστόσο δεν έχουν προς το παρόν "επιτρέψει να αναγνωριστεί το είδος των χημικών παραγόντων, των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ούτε ποιοι τα χρησιμοποίησαν". 

Παράλληλα με τη χρήση χημικών, Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα στην Συρία" και επικαλείται κυρίως τις σφαγές και τα βασανιστήρια και τη χρήση παιδιών στις μάχες, τα οποία "σκοτώνονται και βασανίζονται".

Οι ερευνητές καταδικάζουν επίσης την αποστολή όπλων στην Συρία, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Επίσης κατηγορούν τον στρατό, ο οποίος έχει την υποστήριξη πολιτοφυλακών και ξένων μαχητών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτοί της Χεζμπολάχ, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "στο πλαίσιο γενικευμένων και συστηματικών επιθέσεων κατά των αμάχων".

Στην έκθεση κατηγορείται επίσης ο στρατός ότι βομβαρδίζει συνεχώς ορισμένες περιοχές και ότι χρησιμοποιεί πυραύλους εδάφους-εδάφους, βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές. Επίσης οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο στρατός, υποστηριζόμενος από τις Λαϊκές Επιτροπές, στερεί πόλεις από τρόφιμα και φάρμακα.

Η Επιτροπή έρευνας κατηγορεί τέλος εξίσου τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά επισημαίνει ότι αυτές οι ωμότητες δεν έχουν φτάσει σε ένταση και σε εύρος αυτές που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές που πολεμούν στο πλευρό τους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της διετούς εμφύλιας σύρραξης στη Συρία και χαρακτήρισε τον κατάλογο των ωμοτήτων που αναφέρονται στην έκθεση "αηδιαστικό και απίστευτο".