Ανησυχία για τους λιποτάκτες που επαναπατρίστηκαν βίαια στη Β. Κορέα

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνη αν συμβεί οτιδήποτε στους εννέα νεαρούς Βορειοκορεάτες που είχαν διαφύγει από τη χώρα τους, πριν συλληφθούν στο Λάος και επαναπατριστούν δια της βίας, ένα θέμα που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στη Σεούλ.

"Το σημαντικότερο είναι να εγγυηθεί την ζωή και την ασφάλειά τους και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα τύχουν άδικης τιμωρίας", δήλωσε η Παρκ Γκεούν-Χίε σε συνάντησή της με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. "Διαφορετικά, η Βόρεια Κορέα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις διεθνείς αντιδράσεις και την ευθύνη της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Το Λάος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι παρέδωσε στην Πιονγκγιάνγκ εννέα βορειοκορεάτες λιποτάκτες ηλικίας 14 έως 18 ετών. Οι έφηβοι, που πιστεύεται ότι είναι όλοι ορφανοί, είχαν συλληφθεί στις 10 Μαΐου στην βόρεια επαρχία Ουντομάι, για παράνομη είσοδο στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δύο Νοτιοκορεάτες που κατηγορούνται για διακίνηση ανθρώπων συνελήφθησαν ταυτόχρονα και παραδόθηκαν στην πρεσβεία της χώρας τους στη Βιετνιάν, η οποία κατηγορείται ότι δεν αντέδρασε επαρκώς.

Ωστόσο από την πλευρά της η Κίνα προειδοποίησε σήμερα την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να μην προβαίνει σε "ανεύθυνες δηλώσεις" για τους εννέα Βορειοκορεάτες που ο ΟΗΕ πιστεύει πως επαναπατρίστηκαν μέσω Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

Οι έφηβοι κατά τα φαινόμενα πρώτα στάλθηκαν πίσω στην Κίνα αφού εισήλθαν στο Λάος. Το γραφείο της UNHCR εξέφρασε την ανησυχία του την περασμένη εβδομάδα για την ασφάλειά τους και ζήτησε διευκρινίσεις από την Κίνα και το Λάος.

"Ελπίζουμε η UNHCR να μην κάνει ανεύθυνες δηλώσεις βασισμένες σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι στην ημερήσια ενημέρωση του Τύπου. "Η Κίνα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από οιαδήποτε πλευρά για να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των προσώπων αυτών. Όπως επιβεβαιώνεται από κινεζικής πλευράς, εννέα άτομα εισήλθαν στην Κίνα στις 27 Μαΐου και έφυγαν από την Κίνα για την Κορέα στις 28 Μαΐου έχοντας νόμιμα και έγκυρα έγγραφα και θεώρηση διαβατηρίου. Οι κινεζικές συνοριακές αρχές ήλεγξαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και ενέκριναν την έξοδό τους".

Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική του Πεκίνου απέναντι στους βορειοκορεάτες λιποτάκτες, ο Χονγκ είπε ότι η Κίνα πάντα χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις με βάση την "εθνική της και τη διεθνή νομοθεσία και τις ανθρωπιστικές αρχές. Είμαστε πάντοτε αντίθετοι να το κάνουμε διεθνές και πολιτικό θέμα ή θέμα προσφύγων".

Στη Νότια Κορέα οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η Σεούλ δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους έφηβους Βορειοκορεάτες, υιοθετώντας παθητική στάση μετά τη σύλληψή τους από τις αρχές του Λάος.

Το πέρασμα από το Λάος με προορισμό τη Νότια Κορέα εθεωρείτο μέχρι σήμερα ασφαλής διαδρομή για τους βορειοκορεάτες λιποτάκτες.

Περί τους 25.000 Βορειοκορεάτες εγκατέλειψαν την χώρα τους για να καταφύγουν στη Νότια Κορέα από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), με μια κορύφωση των αναχωρήσεων μετά τον μεγάλο λοιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Είναι ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι τουλάχιστον 5.000 χλμ. Οι περισσότεροι φεύγουν πεζή μέσω Κίνας όπου πρέπει να αποφύγουν βορειοκορεάτες πράκτορες, ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών και αστυνομικών. Μετά προσπαθούν να περάσουν σε μια τρίτη χώρα, για να φθάσουν τελικά στη Νότια Κορέα.

Αν συλληφθούν στην Κίνα και σταλούν πίσω στη χώρα τους κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό, φυλάκιση, ακόμη και με εκτέλεση, σύμφωνα με τις οργανώσεις λιποτακτών, νοτιοκορεατών βουλευτών και μαρτυρίες Βορειοκορεατών που κατάφεραν να διαφύγουν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ορισμένοι στέλνονται σε στρατόπεδα εργασίας και βασανίζονται.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Πιονγκγιάνγκ να επιτρέψει σε ανεξάρτητους παρατηρητές να επισκεφτούν τους λιποτάκτες.