“Κοντσέρτο για κατσαρόλες”, ξύλο και δακρυγόνα στην Άγκυρα και στην Κωσταντινούπολη

Στην "έδρα" του Τούρκου πρωθυπουργού έχουν μεταφερθεί οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Η Άγκυρα έχει γίνει πεδίον μάχης, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος για να διαμαρτυρηθούν κατά της αυστηρής "ισλαμοποίησης"  του κράτους που προσπαθεί να επιτύχει- όπως τον κατηγορούν-  ο Ερντογάν, με τις τελευταίες απαγορεύσεις και τις προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων διαγγελμάτων του.

Η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα το απόγευμα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού. Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις με χρήση χημικών και κανονιών νερού από τις δυνάμεις ασφαλείας, με δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της Άγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επεισόδια και τραυματίες υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, όπως η Σμύρνη και η Προύσα.Πορείες γίνονται συνολικά σε 48 πόλεις της Τουρκίας, με την μορφή πλέον αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ, αποφασισμένοι να πάει έως τέλους αυτό που ξεκίνησε ως ακτιβιστικός αγώνας και εξελίχθηκε σε κίνημα διαμαρτυρίας κατά της τουρκικής κυβέρνησης σε όλη τη χώρα. Ωστόσο-  μετά από μία  νύχτα βίαιων επεισοδίων και μία σχετικά ήσυχη ημέρα - το κλίμα στην πλατεία είναι ειρηνικό καθώς δεν υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν σε περιοχή που βρίσκεται ο γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απέχει όμως αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ.

"Κοντσέρτο για κατσαρόλες"

Από τις 9 το βράδυ, οπλισμένοι με κουζινικά, οι κάτοικοι της Άγκυρας οργάνωσαν ένα "κοντσέρτο για κατσαρόλες" σε πολλές συνοικίες, καταγγέλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια. Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά "Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε".

Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.

Το "κοντσέρο για κατσαρόλες" πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας. Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε ζωντανά τι συμβαίνει τώρα στην πλατεία Ταξίμ. Προσοχή: Το Live ίσως δεν υποστηρίζεται από ορισμένες συσκευές iphone-ipad και ταμπλέτες


Video streaming by Ustream

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε σήμερα στην υλοποίηση του σχεδίου αν και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, λέγοντας "μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο".

"Στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων" είπε επιδεικτικά ο τούρκος πρωθυπουργός, εξαγριώνοντας ακόμα περισσότερο τους αποφασισμένους διαδηλωτές, παρά τις εκκλήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας ,οι οποίες κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Οι ακτιβιστές του κινήματος OccupyGezi -από όπου ξεκίνησε το αντικαθεστωτικό κίνημα κατά των αυστηρών ισλαμικών νόμων και προθέσεων του Ερντογάν- κυκλοφόρησαν το επίσημο τραγούδι της Τουρκικής Άνοιξης,  όπου  περιγράφουν με στίχους τον πόλεμο των σφαιρών, των δακρυγόνων και της βίας της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών που αγωνίζονται "για τον Κεμάλ, για την επανάσταση".

Παρά τους τουλάχιστον 2 νεκρούς, του 900 τραυματίες και τις εκατοντάδες συλλήψεις, οι "αγανακτισμένοι" της πλατείας φαίνονται τόσο ανυποχώρητοι όσο και ο Ερντογάν γιαυτό και το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εξελιχθεί η "άλωση" της πλατείας Ταξίμ από το λαό,  για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση...