Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος Παλαιστινίων από την σφαγή του 1948

Τα λείψανα δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στην εκκαθάριση μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το το 1948 , βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Τελ Αβίβ .

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε τυχαία, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο της Χάιφα , όταν υποχώρησε το έδαφος λόγω εργασιών. Τότε, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά σε έξι υπόγειους θαλάμους, γεμάτο σκελετούς.

Ένας 80χρονος ψαράς είπε στο AFP ότι ως έφηβος - στους τελευταίους μήνες του πολέμου-   βοηθούσε στην συλλογή των νεκρών Αράβων από τη γύρω περιοχή και στην βιαστική ταφή τους στο νεκροταφείο, το κύριο μουσουλμανικό νεκροταφείο της περιοχής.

"Βρίσκαμε τους νεκρούς στο δρόμο και τις περισσότερες φορές δεν ξέραμε ποιοι ήταν. Από τον φόβο και την βιασύνη μας, μη μας βρεί καμιά σφαίρα, τους πετούσαμε όπως-όπως , τον έναν επάνω από τον άλλο σε τυχαίους λάκκους, σε αντίθεση με το  μουσουλμανικό έθιμο" δήλωσε ο Ατάρ Ζεινάμπ.

Μέχρι το 1948 , η Χάιφα ήταν παλαιστινιακή πόλη, αλλά ο αραβικός πληθυσμού της την εγκατέλειψε μαζικά όταν "πέρασε" στο νεοσύστατο ισραηλινό στρατό και την  εβραϊκή πολιτοφυλακή. Το 1950 εντάχθηκε στην πόλη του Τελ Αβίβ. Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι του Ισραήλ έχει  μικτό αραβικό και εβραϊκό πληθυσμό.

Περίπου 760.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αυτό που αποκαλούν "Νάκμπα" ή "καταστροφή"του 1948 και την οποία το Ισραήλ ονομάζει "Πόλεμο της Ανεξαρτησίας".