Η Ρωσία εκκενώνει εκτάκτως σταθμό της Αρκτικής

Συναγερμός σήμανε στη ρωσική κυβέρνηση όταν διαπιστώθηκε ότι ένας παγετώνας πάνω στον οποίο βρίσκεται ερευνητικός σταθμός στην Αρκτική, έχει αρχίσει να λιώνει και να διαλύεται με ταχείς ρυθμούς. 

Το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Ρωσίας έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 16 επιστημόνων από ρωσικό ερευνητικό σταθμό "Βόρειος Πόλος 40" καθώς υπάρχουν βάσιμοι φόνοι  για την ακεραιότητα των εργαζομένων και για τον ίδιο το σταθμό. 

"Ο πάγος διαλύεται και έτσι αποφασίστηκε να αποσυναρμολογήσουμε το σταθμό, προκειμένου να αποφύγουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης" δήλωσε αξιωματούχος που ξεκαθάρισε ότι ο σταθμός δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης αυτό το καλοκαίρι.

Στο σημείο αναμένεται να έχει φθάσει έως τις 10 Ιουνίου ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό, για να απομακρύνει τους 16 επιστήμονες.

Ο εντοπισμός κατάλληλων κομματιών πάγου για τους σταθμούς γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας της συρρίκνωσης των πάγων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Ρωσία αναγκάζεται να προχωρήσει στην προληπτική εκκένωση κτηρίου της. Τον Απρίλιο του 2012, ο ερευνητικός σταθμός SP-39 μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, καθώς ο πάγος, πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί αρχικά, άρχισε να διαλύεται