Διαμαρτυρία έρωτα και… μίσους!

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα ζευγάρι φιλήθηκε δημόσια σε ένα σταθμό του μετρό της Άγκυρας, στην Τουρκία. Οι υπεύθυνοι του σταθμού, έχοντας δει το φιλί από τις κάμερες ασφαλείας, προέβησαν άμεσα σε ανακοίνωση προς τους επιβάτες του σταθμού, ζητώντας τους να “συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες της ηθικής”.

Λίγες μέρες αργότερα, στο ίδιο σημείο, πραγματοποιήθηκε μια πρωτοφανής “διαμαρτυρία φιλιών” από μια ομάδα 100 ζευγαριών, ως αντίδραση στους ηθικούς περιορισμούς που θέτουν οι τοπικές αρχές.

Στην ομάδα όμως, επιτέθηκαν κρατώντας μαχαίρια περίπου 20 φανατικοί ισλαμιστές, φωνάζοντας “Allah Akhbar” (“ο Θεός είναι μεγάλος”), με αποτέλεσμα ένα άτομο να μαχαιρωθεί. Ο μουσουλμανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία στη γειτονική χώρα, ωστόσο το κράτος παραμένει σταθερά κοσμικού χαρακτήρα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει εισηγηθεί τελευταία μια σειρά μέτρων που η αντιπολίτευση θεωρεί ως υποχωρήσεις έναντι του βαθύ ισλαμικού χαρακτήρα της χώρας, όπως οι περιορισμοί σχετικά με το αλκοόλ.