Στην… καραντίνα αλκοόλ και νικοτίνη στην Τουρκία

Αυστηρούς περιορισμούς στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Θα επιβάλλεται πρόστιμο 700 λιρών (297 ευρώ) και θα αφαιρείται για έξι μήνες το δίπλωμα οδήγησης, αν κατά την αιματολογική εξέταση διαπιστωθεί ότι έχουν ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων ποσότητας αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο, προβλέπεται επίσης ποινή φυλάκισης 2 ετών. Σε οδηγούς που θα αρνούνται το αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ). Ενώ θα αφαιρείται για δύο χρόνια το δίπλωμα.

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση αλκοολούχων, ενώ πάνω στα μπουκάλια που περιέχουν αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής θα υπάρχει επιγραφή στην οποία θα αναφέρονται οι βλαβερές συνέπειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πακέτα από τα τσιγάρα.

Θα λογοκρίνονται στην τηλεόραση οι σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ.

Θα απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους περίθαλψης, σε κάθε είδους χώρους εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και στα βενζινάδικα.

Θα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων σε σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από σχολεία, φροντιστήρια, εστίες και χώρους λατρείας.

Με το νέο νόμο απαγορεύεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το κάπνισμα και στους οδηγούς και επιβάτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, πράγμα που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τα ταξί.