Ανετράπη η καταδίκη του δικτάτορα Εφραίμ Ρίος Μοντ

Την καταδίκη για γενοκτονία που είχε αποδοθεί στον πρώην δικτάτορα Εφραίμ Ρίος Μοντ, ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας, ενώ παράλληλα, διέταξε να επιστρέψει η δίκη στα μισά της διαδικασίας.

Δέκα μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση, ήρθε η αναίρεσή της. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γραμματέα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μάρτιν Γκούζμαν, η δίκη έπρεπε να γυρίσει στη φάση που βρισκόταν ένα μήνα νωρίτερα, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από τις καταθέσεις.

Η απόφαση αυτή, επέφερε αναταραχή στη διαδικασία, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως ιστορική, ακριβώς επειδή εξέδωσε την πρώτη καταδικαστική απόφαση για γενοκτονία σε πρώην ηγέτη της Λατινικής Αμερικής.

Στην πρώτη φάση της δίκης και μετά από δύο μήνες καταθέσεων, οι δικαστές έμαθαν ότι ο Ρίος Μοντ γνώριζε για τη σφαγή τουλάχιστον 1.771 Μάγιας και δεν την απέτρεψε. Έτσι, η έδρα καταδίκασε τον 86χρονο πρώην στρατιωτικό σε 60 χρόνια φυλάκιση για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το ρόλο που έπαιξε στις σφαγές των Μάγια κατά τη διάρκεια του αιματηρού Εμφυλίου Πολέμου στη Γουατεμάλα.

Πρόκειται για μία απόφαση που επευφημήθηκε από πολλούς κατοίκους της Γουατεμάλα, καθώς ήταν η πρώτη δημόσια αναγνώριση της γενοκτονίας που συνέβη στον εμφύλιο, κάτι που ο νυν Πρόεδρος και απόστρατος αξιωματικός, Ότο Περέζ Μολίνα αρνείται.