Ιράκ: Δεκάδες σουνίτες και σιίτες νεκροί, σε αντίπαλες επιθέσεις

Ένα από τα αιματηρότερα και σφοδρότερα κύματα θρησκευτικής βίας έχει ξεσπάσει τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Ιράκ, κατά το οποίο έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι.

 Σουνίτες και σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων εκατέρωθεν, κυρίως σε πολυσύχναστες περιοχές έξω από τζαμιά, σκορπώντας τον θάνατο σε άμαχους πολίτες.

Τουλάχιστον 60 άτομα βρήκαν τον θάνατο μόνο σήμερα στο Ιράκ, σε πολλαπλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με στόχο τη σουνιτική κοινότητα της χώρας.

Αρχικά, 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη βόμβα κοντά στο εμπορικό συγκρότημα Αμιρίγια, στις δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης.

Μία διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο είχε σουνίτες πιστούς μετά τις εβδομαδιαίες προσευχές της Παρασκευής είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 38 άνθρωποι και να τραυματισθούν άλλοι 55 στη Μπακούμπα , βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Στο Μαντάιν, νοτίως της πρωτεύουσας, μία βόμβα εξερράγη κατά του πλήθους στην κηδεία ενός σουνίτη, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 25 άλλων, προσέθεσαν ιατρικές κι αστυνομικές πηγές.

Οι σημερινές επιθέσεις έρχονται ως αντίποινα στο κύμα βομβιστικών πληγμάτων που πριν δύο ημέρες είχαν προκαλέσει τον θάνατο σε περίπου 50 σιίτες σε όλο το Ιράκ, σε μία περίοδο πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.