Διχασμένοι οι Ρώσοι για το ελικόπτερο του Πούτιν

Την επίσημη ανακοίνωση ότι, στο εξής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πηγαίνει στο γραφείο του στο Κρεμλίνο και θα χρησιμοποιεί για τις μικρές αποστάσεις την εναέρια οδό, έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας. 

Στο άκουσμα της είδησης, η ρωσική κοινή γνώμη διχάστηκε. Από τη μία, εκατομμύρια οδηγών που εγκλωβίζονταν καθημερινά στο μποτιλιάρισμα που δημιουργούσε η προεδρική αυτοκινητοπομπή, δέχθηκαν τα νέα με ανακούφιση. Στο εξής, οι δρόμοι της Μόσχας θα είναι καθημερινά ανοιχτοί και δικοί τους. 

Όμως, η κατασκευή ελικοδρομίου στο ιστορικό συγκρότημα του Κρεμλίνου προκάλεσε την ανησυχία των ιστορικών τέχνης, αρχιτεκτόνων και ειδικών στο θέμα των μνημείων. 

Η Διοίκηση του μουσείου του Κρεμλίνου είχε εξαρχής απορρίψει ένα αρχικό σχέδιο να κατασκευαστεί  το ελικοδρόμιο κοντά στα ιστορικά κτίρια, επικαλούμενη φόβους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το "φαινόμενο του κύματος αέρα που δημιουργείται όταν ένα ελικόπτερο απογειώνεται και προσγειώνεται” .

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δεσμεύθηκε ότι το ελικόπτερο δεν θα προκαλέσει την ελάχιστη ζημιά , καθώς “όλες οι πιθανές επιπτώσεις για την αρχιτεκτονική υπολογίστηκαν και ακόμα και χρησιμοποιώντας βαρύ αεροσκάφος, όπως το Mi-8,  δεν θα προκληθεί καμία ζημιά στα ιστορικά κτίρια”.