Η “Φωτογραφία του 2013” ήταν… photoshop

Photoshop αποδείχτηκε η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο για το World Press Photo 2013. Ο φωτογράφος Paul Hansen κατάφερε να ξεγελάσει την κριτική επιτροπή αλλά τελικά... θα χάσει τον τίτλο.

Η φωτογραφία έφερε τον τίτλο Gaza Burial (Κηδεία στη Γάζα) και απεικόνιζε την κηδεία δυο μικρών παιδιών που έπεσαν νεκρά στην Παλαιστίνη κατά την ισραηλινή επιδρομή του περασμένου Νοέμβρη.

Την απάτη αποκάλυψε ένας επιστήμονας Πληροφορικής που ασχολείται με την ανάλυση εικόνων για εγκληματολογικούς λόγους. Όπως έδειξε αναλύοντας τη φωτογραφία, η εικόνα είναι μια σύνθεση άλλων τριών φωτογραφιών. Ο Neal Krawetz κατάφερε να εντοπίσει τα αποτυπώματα που αφήνει το “ιστορικό” του Photoshop στην εικόνα ενώ εντόπισε και αναλογίες pixel που μια μη “πειραγμένη” φωτογραφία δεν μπορεί να έχει.

 (Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)

Επίσης, ο φωτισμός πρόδωσε το Hansen: τα πρόσωπα των ανθρώπων αλλά και των νεκρών παιδιών είναι αφύσικα φωτισμένα. Ο Krawetz υπολόγισε ότι αφού η φωτογραφία τραβήχτηκε υποτίθεται στις 10.40 π.μ., χειμώνα, ο Ήλιος θα πρέπει να ήταν αρκετά χαμηλά στον ουρανό, κάτι που δεν αποτυπώνεται στις αντανακλάσεις του φωτός στη φωτογραφία.

(Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση)

Ο Krawetz την αποκαλεί φωτογραφία- χίμαιρα (από το μυθικό τέρας το σώμα του οποίου αποτελούνταν από κομμάτια πολλών διαφορετικών ζώων).

Ο φωτογράφος φαίνεται πως χρειάστηκε περίπου 30 λεπτά επεξεργασίας για το τελικό αποτέλεσμα.