Διασχίζοντας τα σύνορα που δεν έχουν επιστροφή

Στη ζούγκλα της “ανθρωπιάς” και του χάους. Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι (και μιλάμε για τα επίσημα στοιχεία) αποκαλούν τις σκηνές και τα κοντέινερ του καταυλισμού Ζαατάρι στην Ιορδανία “σπίτι”. Και δεν φαίνεται πώς αυτό μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του αιματοκυλίσματος που συνεχίζεται πλέον για περισσότερα από 2 χρόνια. Μισό εκατομμύριο Σύροι έχουν καταφύγει στην Ιορδανία. Οι 120.000 είναι μπλοκαρισμένοι στο Ζαατάρι. Για να προχωρήσουν έστω και ένα βήμα χρειάζεται να δώσουν οικονομική εγγύηση. Και διόλου ευκαταφρόνητη – πού να την βρουν;

Μόλις από το Σεπτέμβρη του 2012, δηλαδή μέσα σε σχεδόν 6 μήνες, ο καταυλισμός διπλασιάστηκε. Σε έκταση 5 τετραγωνικών μιλίων υπάρχουν περισσότερα από 25.000 πρόχειρα καταλύματα.

O καταυλισμός το Σεπτέμβριο του 2012...

... τον Ιανουάριο του 2013...

... τον Απρίλιο του 2013...

Οι εικόνες των New York Times είναι αποκαλυπτικές.

Οι περισσότεροι διασχίζουν τα σύνορα τη νύχτα. Αρκετοί όμως περνούν και τη μέρα καθώς οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές περιοχές κοντά στα σύνορα και τις ελέγχουν πια.

Και το μέλλον; Άγνωστο... Η διεθνής κοινότητα ακόμη περιμένει ένα ψήφισμα.