Τα πορνεία στην Οσάκα ήταν “αναγκαία χαλάρωση” για τους στρατιώτες

Σκάνδαλο προκάλεσαν στην Κίνα οι δηλώσεις Ιάπωνα αξιωματούχου, αναφορικά με την εκπόρνευση γυναικών από την Κίνα, στη  διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο δήμαρχος της Οσάκα και συν-ιδρυτής του εθνικιστικού "Κόμματος της ιαπωνικής Αναγέννησης" Τόρου Χασιμότο δήλωσε ότι η Ιαπωνία πρέπει να ζητήσει συγνώμη για την εισβοή στα Κινέζικα εδάφη και τον πόνο που προκάλεσε στους γείτονες, αλλά χρακτήρισε  τα πορνεία που λειτουργούσαν  στην πόλη, αναγκαία χαλάρωση για τους στρατιώτες, οι οποίοι διακινδύνευαν τη ζωή τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες εκδίδονταν από τους λεγόμενους "σταθμούς παρηγοριάς" τα χρόνια του πολέμου, πολλές από τις οποίες είχαν απαχθεί από τα κατεχόμενα εδάφη της Κίνας. Οι γυναίκες αυτές ήταν γνωστές ως "σκλάβες του σεξ".

Οι γείτονες της Ιαπωνίας είχαν εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για εξαναγκασμό των γυναικών σε σεξουαλική δουλεία, αλλά  αργότερα ζήτησε επισήμως συγγνώμη για όσα είπε.