Τούρκοι μαρξιστές πίσω από τη επίθεση στο Ρεϊχανλί

Η ακροαριστερή οργάνωση ΤΗΚΡ-C (ή Ατζιλτζιλέρ) - Ταρίχ, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ευθύνεται για την αιματηρή επίθεση στο Ρεϊχανλί, στη μεθόριο με τη Συρία και τον θάνατο 48 ανθρωπων, ενώ αρχικά οι τουρκικές Αρχές κατηγόρησαν τις συριακές μυστικές υπηρεσίες ότι κρύβονται πίσω από την διπλή βομβιστική επιθέση της 11ης Μαΐου.

Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ υπέδειξε ως δράστες της επίθεσης τα μέλη της Ατζιλτζιλέρ (σ.σ. που σημαίνει ‘επείγοντες’ στα τουρκικά). Εννέα από τα μέλη της, όλοι τους Τούρκοι υπήκοοι, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση χθες.

Το Ατζιλτζιλέρ είναι ένα κίνημα εκτός νόμου, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατικό από την Άγκυρα και θεωρείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση της Συρίας. Τόσο ο Γκιουλέρ, όσο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισαν ιδιαίτερα τους "στενούς δεσμούς» που διατηρεί το Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης της Τουρκίας (ΤΗΚΡ-C) με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και των "μυστικών του υπηρεσιών".

Υποστηριζόμενοι από τους Αλαουίτες, από τους οποίους κατάγεται ο Άσαντ, οι Ατζιλτζιλέρ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο
έχουν πολεμήσει στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των ανταρτών σε πολλές ζώνες κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, ιδίως στη Λαττάκεια.

Σε βίντεο που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αρχηγός του κινήματος Μιχράτς Ουράλ, εμφανίζεται με στρατιωτική στολή να μιλά για την αναγκαιότητα να "εκκαθαρισθεί" η πόλη Μπάνιας, στη βορειοδυτική Συρία, όπου από τις αρχές του τρέχοντος μηνός συριακές δυνάμεις φιλικές στην κυβέρνηση της Δαμασκού φέρεται να έχουν σκοτώσει 62 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους παιδιά, όπως υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκρηξη έγινε 4 ημέρες πριν την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που έκανε τον υπουργό Πληροφοριών της Συρίας, Oμράν αζ-Ζόουμπι, να δηλώσει ότι ο  Ερντογάν επιδιώκει να εμποδίσει τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία,  τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν ο Ρώσος υπουργός  Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.