Οι Τούρκοι “ψηφίζουν” Γκιουλ αντί Ερντογάν

Κι ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξελέγη για την τρίτη και τελευταία του θητεία πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σε σαφείς βλέψεις προς την προεδρία της χώρας, οι Τούρκοι φαίνεται να ψηφίζουν Γκιούλ για πρόεδρο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MetroPOLL, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, οι Τούρκοι ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν το νυν πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ, έναντι του Ερντογάν για την προεδρία της χώρας.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2014, το 50,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ενώ μόλις το 22,7% προτιμά τον Ερντογάν. Το 16,1% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 14-19 Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του στρατού κατά του Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ). Μάλιστα, το 67,1% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης επιθυμεί τη συνταγματική κατάργηση του Φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1984 οπότε το ΡΚΚ έχει αναλάβει ένοπλη δράση ενώ τους τελευταίους μήνες σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις Τούρκων και Κούρδων ανταρτών εδώ και μια δεκαετία.