Με παρέλαση… σοβιετικών διαστάσεων οι εορτασμοί για τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου

Η Ρωσία γιόρτασε σήμερα την 68η επέτειο της νίκης του 1945 επί του ναζιστικού καθεστώτος με παρέλαση 11.000 στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και με βομβαρδιστικά αεροσκάφη να πετούν στον ουρανό, σε μια επίδειξη ισχύος που θύμιζε σοβιετική εποχή.

Στρατιωτικά φορτηγά που μετέφεραν στρατηγικούς πυραύλους και άλλο βαρύ οπλισμό παρήλασαν στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας για την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που τιμάται στις 9 Μαΐου καθώς η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας υπογράφηκε αργά το βράδυ της 8ης Μαΐου στο Βερολίνο, δηλαδή στις 9 Μαΐου ώρα Μόσχας.

Όταν το ρολόι του Κρεμλίνου ήχησε 10:00 ακριβώς (09:00 ώρα Ελλάδος) τηρήθηκε σιγή στην Κόκκινη Πλατεία που ήταν γεμάτη από στρατιώτες, ενώ στο επίσημο βήμα είχαν λάβει θέσεις ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και προσκεκλημένοι, μεταξύ τους πολλοί βετεράνοι που φορούσαν τη στολή με τα μετάλλιά τους.

"Θα θυμόμαστε πάντα ότι η Ρωσία, η Σοβιετική Ένωση ανέτρεψαν τα απεχθή και αιματηρά σχέδια των ναζί και τους εμπόδισαν να ελέγχουν τον κόσμο", είπε ο πρόεδρος Πούτιν στη σύντομη ομιλία του. "Οι στρατιώτες μας προάσπισαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία υπερασπιζόμενοι με αυταπάρνηση την πατρίδα τους, απελευθερώνοντας την Ευρώπη με μια μεγάλη νίκη που θα μείνει στην μνήμη για αιώνες. Κάνουμε τα πάντα ώστε κανείς να μην μπορεί πλέον πουθενά να εξαπολύει πόλεμο. Κάνουμε τα πάντα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον πλανήτη".