Ισλαμιστής ηγέτης καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα του 1971

Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Μπανγκλαντές καταδίκασε σήμερα έναν ηγέτη ισλαμιστικού κόμματος σε θάνατο αυξάνοντας την ανησυχία για επανάληψη των συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές ύστερα και από την καταδίκη συγκατηγορούμενών του στις αρχές του χρόνου.

Ο 59χρονος Μοχάμεντ Καμαρουζαμάν, βοηθός γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Μπανγκλαντές, Jamaat-e-Islami, κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του στη γενοκτονία, τον βασανισμό και τον βιασμό άοπλων πολιτών στη διάρκεια του εννιάμηνου πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν, το 1971, ανακοίνωσαν δικηγόροι και αξιωματούχοι του δικαστηρίου.

Ο δικαστής Ομπαϊντούλ Χάσαν ανακοίνωσε την ετυμηγορία εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μαχμπούμπι Αλάμ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Πέντε από τις επτά κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον του Καμαρουζαμάν αποδείχτηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο", είπε ο ίδιος.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Ντάκα για να ζητήσουν την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τους εγκληματίες πολέμου και μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Ο Καμαρουζαμάν, ο οποίος συνελήφθη το 2010, βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Αυτή ήταν η τέταρτη καταδίκη κατηγηρούμενων για εγκλήματα πολέμου από το ειδικό δικαστήριο της χώρας.