Πυλώνας Άμυνας: 1 στους 2 νεκρούς Παλαιστίνιους, άμαχος

Ένας στους δυο Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους στο ισραηλινό σφυροκόπημα του περασμένου Νοέμβρη, στην επίθεση που έφερε την κωδική ονομασία “Πυλώνας Άμυνας”, ήταν άμαχος, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem.

Σε έκθεση της η οργάνωση αναφέρει ότι το 52% των νεκρών ήταν πολίτες. Η B'Tselem αναφέρει πως κατέληξε στο συμπέρασμα ύστερα από πολύμηνη έρευνα, η οποία "αντικρούει την αντίληψη της ισραηλινής κοινής γνώμης και των ισραηλινών ΜΜΕ ότι η επιχείρηση ήταν "χειρουργική" και ότι δεν υπήρξαν πολίτες μεταξύ των θυμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, από τους πολίτες που σκοτώθηκαν, το 80% έχασε τη ζωή του τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της επιχείρησης που άρχισε στις 14 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 21 του ίδιου μήνα.

Συνολικά 167 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Από αυτούς οι 69 ήσαν μέλη ενόπλων οργανώσεων, ενώ οι 87 ήσαν πολίτες. Η B'Tselem τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν τα υπόλοιπα 11 θύματα είχαν πάρει μέρος στις εχθροπραξίες.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι δεν έχει αποδείξεις για παραβίαση των νόμων της ένοπλης σύρραξης όσον αφορά ορισμένες καταγγελίες της B'Tselem για θανάτους πολιτών και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ερευνά άλλες καταγγελίες.

Η οργάνωση αυτή παραδέχθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε μια πιο αυστηρή πολιτική όσον αφορά τους στόχους των πυρών στην επιχείρηση του Νοεμβρίου απ' ό,τι στην προηγούμενη πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2009.

Ωστόσο, η οργάνωση τονίζει στην έκθεσή της ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επειδή δεν προειδοποίησε για επικείμενες επιθέσεις και επειδή υιοθέτησε μια "ευρέως απαράδεκτη ερμηνεία" σχετικά με το τι συνιστά νόμιμο πολεμικό στόχο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση, 13 παλαιστίνιοι πολίτες διαπιστώθηκε ότι δε σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα και πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δυο επεισόδια πιθανότατα κι αυτοί από παλαιστινιακές ρουκέτες.

Επτά ακόμα Παλαιστίνιοι που κατηγορήθηκαν από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς για συνεργασία με το Ισραήλ εκτελέστηκαν από Παλαιστινίους στη διάρκεια της επιχείρησης του Νοεμβρίου.

Τέσσερις ισραηλινοί πολίτες και δυο μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από πυραύλους και οβίδες που εκτόξευσαν παλαιστίνιοι μαχητές από τη Γάζα.