Ακατάλληλο για βιοτεχνίες ήταν το μοιραίο κτίριο στο Μπαγκλαντές

Το κτίριο που κατέρρευσε στα τέλη Απριλίου στο Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 550 άνθρωποι, είχε σχεδιαστεί για εμπορικό κέντρο και για να φιλοξενήσει γραφεία και όχι βιοτεχνίες ρούχων, αποκάλυψε ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε.

Ο Μασούντ Ρεζά, γνωστός αρχιτέκτονας της χώρας και καθηγητής πανεπιστημίου, δήλωσε πως αισθάνθηκε "οδύνη και αγωνία" βλέποντας εικόνες στην τηλεόραση των εργατών στις βιοτεχνίες που στεγάζονταν στο κτίριο παγιδευμένους στα ερείπια να ζητούν βοήθεια.

Το γραφείο του Ρεζά είχε σχεδιάσει το Ράνα Πλάζα το 2004 και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έξι επίπεδα και όχι εννιά. Το κτίριο δεν είχε σχεδιαστεί για να αντέξει το μεγάλο βάρος των μηχανών και των γεννητριών που βρίσκονταν στις βιοτεχνίες, διευκρίνισε ο αρχιτέκτονας. "Όταν μας ανέθεσαν την κατασκευή του κτιρίου, ο ιδιοκτήτης και ο εργολάβος δεν μας είπαν ποτέ πως τα δάπεδα θα πρέπει να αντέχουν βιοτεχνίες ενδυμάτων", επεσήμανε ο 42χρονος αρχιτέκτονας. "Αν το ξέραμε, η σύλληψη και η κατασκευή θα ήταν διαφορετικές, περισσότερο ενισχυμένες", πρόσθεσε.

Περίπου 3.000 εργάτες βρίσκονταν στο Ράνα Πλάζα όταν κατέρρευσε στις 24 Απριλίου προκαλώντας την χειρότερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία του Μπαγκλαντές. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 550 νεκρούς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Σαζάντ Χοσάιν. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, αφού στα ερείπια έχουν εντοπιστεί και άλλα πτώματα, πρόσθεσε ο ίδιος.