Σφοδρές αντιδράσεις για το βίντεο του Μαντέλα

Έντονη αντιπαράθεση πυροδότησε στη Νότια Αφρική το βίντεο το οποίο βιντεοσκοπήθηκε τη Δευτέρα το πρωί και μεταδόθηκε αυθημερόν από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Νότιας Αφρικής, SABC και  στο οποίο απεικονίζεται ο Νέλσον Μαντέλα, εμφανώς καταπτοημένος, μαζί με τους ηγέτες του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και τον πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα.

Οι εικόνες από την οικία του κ. Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ τον παρουσιάζουν ανέκφραστο, χωρίς απόλυτη αίσθηση τόπου και χρόνου, με τα κάτω άκρα του καλυμμένα με μία μικρή κουβέρτα.

Πολλοί Νοτιοαφρικανοί κατηγόρησαν, διαμέσου των κοινωνικών δικτύων, τους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος ότι "γελοιοποίησαν τον 94χρονο ήρωα και μέντορά τους" για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος, ενώ εκείνος αναρρώνει ακόμη, μετά από 10ήμερη παραμονή στο νοσοκομείο.

"Πολύ δυσάρεστη η εικόνα του Μαντίμπα στο υλικό. Και ποιος βραδύνους έβγαζε φωτογραφίες με φλας; Εξόχως ντροπιαστικό. Αφήστε τον στην ησυχία του", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ραδιοφωνικός παραγωγός Τζον Ρόμπι, αναφερόμενος στον Μαντέλα με το χαρακτηριστικό του ψευδώνυμο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Τζάκσον Μιθέμπου, υπερασπίστηκε την επίσκεψη της κομματικής ηγεσίας στην κατοικία του 94χρονου πρώην προέδρου, τονίζοντας ότι ήταν μια προσπάθεια να μοιραστεί με τον κόσμο την κατάσταση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα, μετά από μια σειρά νοσηλειών του από τον Δεκέμβριο του 2012 .

"Θέλαμε να μοιραστούμε την εικόνα του Μαντίμπα, έστω και υπό τη σημερινή εύθραυστή του κατάσταση. Να δείξουμε στο λαό της Νότιας Αφρικής και σε όλο τον κόσμο ότι είναι ακόμη μαζί μας", δήλωσε ο Μιθέμπου, ο οποίος τόνισε ότι ο Μαντέλα "δεν είναι πλέον νέος άνδρας, σε λίγο καιρό θα είναι 95 ετών και μοιάζει με όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν τέτοια ηλικία".