Πέρες καλεί Φραγκίσκο

Σε θερμό κλίμα συναντήθηκαν σήμερα στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος και ο  πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διεξοδικά το παλαιστινιακό ζήτημα, για το οποίο ο Ποντίφικας  ευχήθηκε  να ληφθούν "θαρραλέες αποφάσεις" προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία η οποία θα σέβεται "τις νόμιμες επιδιώξεις των δύο λαών και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή". 

Όσον αφορά το θέμα της Συρίας, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και ο Ισραηλινός πρόεδρος έκαναν έκκληση για την εξεύρεση "μιας πολιτικής λύσης" που θα βασίζεται στη λογική της συμφιλίωσης και του διαλόγου.

Συζητήθηκε επίσης "το σημαντικό θέμα της πόλης της Ιερουσαλήμ" όπως επίσης και "ορισμένα ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις των αρχών με τις τοπικές καθολικές κοινότητες".

Μετά την 30λεπτη συνομιλία τους, ο Ισραηλινός πρόεδρος προσκάλεσε με την σειρά του τον Φραγκίσκο λέγοντας: "Σας περιμένω στην Ιερουσαλήμ. Όχι μόνο εγώ αλλά όλος ο λαός του Ισραήλ".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, ο πάπας δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του προέδρου Πέρες και "επιθυμεί να πάει για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους όμως δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο" επί του παρόντος. 

Τις τελευταίες εβδομάδες συζητάται έντονα η πιθανότητα ο πάπας και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος να επισκεφθούν μαζί τους Αγίους Τόπους το 2014, αλλά το σχέδιο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Πριν από 40 χρόνια, το 1974, ο τότε πάπας Παύλος Στ΄ και ο πατριάρχης Αθηναγόρας πραγματοποίησαν μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.