Φοβούνται “κοινωνική εκκαθάριση” στη Βραζιλία

Κοινωνική... σκούπα, εν όψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ το 2014 αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 φοβούνται στη Βραζιλία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για επερχόμενη “κοινωνική εκκαθάριση” προκειμένου οι πόλεις να είναι πιο “ευπαρουσίαστες” και ασφαλείς.

Σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής Ελ Παΐς, τους τελευταίους 15 μήνες περισσότεροι από 195 άστεγοι έχουν καεί ζωντανοί. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο δρόμο στη Βραζιλία. Μόνο στο Σάο Πάολο υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι δεν έχουν σπίτι. Για 5.000 από αυτούς, το σπίτι είναι άγνωστη έννοια εδώ και 5 πέντε χρόνια. Δημοσιογράφοι εφημερίδας του Ρίο αποκάλυψαν πρόσφατα ότι οι υπεύθυνοι της πόλης “μάζευαν” κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή άστεγους από το δρόμο, προκειμένου να μην δώσουν κακή εικόνα στους υπεύθυνους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και φορείς της Καθολικής Εκκλησίας κάνουν έκκληση για ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική εκκαθάριση. Πολλά από αυτά τα προγράμματα τέθηκαν σε ισχύ από τον τέως πρόεδρο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, το 2009 και συνεχίζονται, όμως οι τοπικές κοινωνίες προτιμούν να κλείνουν τα μάτια.