Ορίστηκε η ημερομηνία αποχώρησης των Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία

Η διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ από τα εδάφη της Τουρκίας θα ξεκινήσει την 8η Μάιου θα ξεκινήσει , ανακοίνωσε σήμερα από το  Βόρειο Ιράκ ο Μουράτ Καράγιλαν, από τις ηγετικές μορφές του κινήματος των Κούρδων αυτονομιστών.

Τα έξι σημεία που θέτει το PKK για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας είναι

-η αποχώρηση των ανταρτών

-η έναρξη της αποχώρησης την 8η Μαΐου και η ολοκλήρωσή της “το συντομότερο”,

-η έλευση των ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ και η συμβολή της τοπικής κυβέρνησης,

-η αποχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από επιθέσεις κατά τη διαδικασία της αποχώρησης,

-η αποχή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας από στρατιωτικές δραστηριότητες “στο Κουρδιστάν” και τέλος

-η παρακολούθηση της διαδικασίας εκ μέρους ανεξάρτητων παρατηρητών.

Σύμφωνα με τον Καράγιλαν, η όλη διαδικασία ομαλοποίησης συνίσταται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η αποχώρηση, η δεύτερη εκείνη κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε αναγκαία βήματα για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, όπως η ψήφιση νέου δημοκρατικού συντάγματος και νομοθετικών ρυθμίσεων ενώ η τρίτη, η οποία ονομάζεται από πλευράς του ΡΚΚ ως “εξομάλυνση”, περιλαμβάνει την αποφυλάκιση στελεχών του ΡΚΚ, περιλαμβανομένου και του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αφοπλισμός του κινήματος είναι —σύμφωνα με το ΡΚΚ— συνάρτηση της τρίτης αυτής φάσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυλάκιση του ηγέτη Οτζαλάν . 

Ωστόσο, αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την τελική πραγματοποίηση της αποχώρησης καθώς η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι “δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Κούρδων ανταρτών”.