Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το θέμα της Συρίας αλλά και του Μάλι κυριάρχησαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου οι ηγέτες των κρατών συζήτησαν διεξοδικά για το ενδεχόμενο στρατιωτικών επεμβάσεων στις δύο χώρες.

Όσον αφορά στη Συρία, όπου καθημερινά σκοτώνονται πολλοί άνθρωποι από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών, η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, έκανε λόγο για "παράλυση" της διεθνούς κοινότητας και ζήτησε ακόμη μία φορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιχειρήσει να βρει ένα κοινό τόπο.

"Καθώς αυξάνονται οι αποτρόπαιες πράξεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει παράλυτο και ζητώ με επιμονή να προσπαθήσουμε για μία ακόμη φορά να βρούμε ένα μέσον για να προχωρήσουμε προς μία συμφωνία για τον τερματισμό της βίας", δήλωσε η Κλίντον συνεπικουρούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ, αντίστοιχα, οι οποίοι χαρακτήρισαν "σοκαριστικό" το γεγονός ότι οι 15 χώρες έχουν μέχρι σήμερα σταθεί ανίκανες να δραστηριοποιηθούν.

Για το ίδιο θέμα συνεδρίασαν χθες υπουργοί των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του Κατάρ για παναραβική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία "ώστε να σταματήσει το λουτρό αίματος".

Εντύπωση έκανε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος εμφανίσθηκε μετριοπαθής στην ομιλία του καθώς περιορίσθηκε στο να κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τη χώρα του με τις κυρώσεις και τις απειλές, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην έκφραση φιλοσοφικών αναζητήσεων.

Σε συνεδρίαση με θέμα την κρίση του Σάχελ, ο πρωθυπουργός του Μάλι επανέλαβε ότι το Μπαμακό ζητεί το πράσινο φως του ΟΗΕ για την ανάπτυξη δυτικοαφρικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Μάλι. Τη θέση του υποστήριξαν πολλοί ηγέτες αφρικανικών χωρών και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που ζήτησε νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το Μάλι.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τους φόβους του για τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες που θα είχε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο βόρειο Μάλι.