Στο έλεος των πολεμικών συγκρούσεων η Νιγηρία

Σε 187 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σε 77  των τραυματιών στις τετραήμερες μάχες ανάμεσα στον στρατό και ισλαμιστές σε μια  μικρή αγροτική κοινότητα στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας.  

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), “έως τώρα 187 νεκροί έχουν ταφεί και 77 άνθρωποι νοσηλεύονται ενώ πάνω από 300 κατοικίες έχουν γίνει στάχτη”,στην απομονωμένη κοινότητα Μπάγκα, στην πολιτεία Μπόρνο. 

Ο απολογισμός ΔΕΕΣ είναι πολύ βαρύτερος από τους “δεκάδες νεκρούς” που είχαν δώσει στη δημοσιότητα έως τώρα διάφορες κυβερνητικές πηγές.

Η πολιτεία Μπόρνο, στα σύνορα με το Τσαντ,  αποτελεί ορμητήριο της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις από το 2009 στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας. 

Από την Παρασκευή, ο στρατός επιχειρεί εναντίον των ανταρτών στην Μπάγκα και πολλοί άμαχοι- ανάμεσα τους και γυναικόπαιδα- έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο από τα πολεμικά πυρά όσο και από τις ωμότητες εκατέρωθεν.