Εκατόμβη αμάχων στη Συρία

Σοκάρουν οι μαρτυρίες ακτιβιστών και αντιπολίτευσης για τον θάνατο τουλάχιστον 500 Σύρων αμάχων σε προάστιο της Δαμασκού την τελευταία εβδομάδα, από τις δυνάμεις ασφαλείας και παραστρατιωτικές οργανώσεις του καθεστώτος. 

Η σφαγή καταγράφηκε στη σουνιτική περιοχή Ζεϊντέ αλ Φαντέλ, όπου ο ο συριακός στρατός εδώ και μέρες έχει εισβάλει και συγκρούεται σφοδρά με αντάρτες. Οι καταγεγραμμένοι νεκροί είναι 109 και πάνω από 400 άνθρωποι θεωρείται ότι σκοτώθηκαν από την ένοπλη πολιτοφυλακή Σαμπίχα και τις φιλοκαθεστωτικές ειδικές δυνάμεις. 

Το σαββατοκύριακο μόνο, οι σωροί 109 ανθρώπων ανακαλύφθηκαν στους δρόμους της έρημης συνοικίας ενώ συνεχώς κάτοικοι και ακτιβιστές βρίσκουν αποτεφρωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα αμάχων μέσα σε σπίτια, αποθήκες, δρόμους και κάτω από γέφυρες. 

Δεκάδες πτώματα έχουν εντοπιστεί κοντά σε εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές  στο κέντρο της περιοχής, αλλά η παρουσία του στρατού και οι συνεχείς περιπολίες έχουν απαγορεύσει  τη καταγραφή των θυμάτων και την περισυλλογή των σωρών.

 Η συριακή τηλεόραση από την πλευρά της  ανακοίνωσε απλά ότι ο στρατός μάχεται για να “καθαρίσει” την περιοχή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις”, χωρίς να αναφέρει τίποτα για ανθρώπινες απώλειες. 

 

Εν τω μεταξύ, ο Μπασάρ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Συρία βελτιώνεται "χάρη στην επιμονή του συριακού λαού και την συσπείρωση του γύρω από τον στρατό" ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατη η συμφιλίωση με την ένοπλη αντιπολίτευση. 

Την ίδια ώρα, το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να άρει εν μέρει το εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Συρίας, προκειμένου να βοηθήσει την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει ορισμένες από τις περιοχές με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, στα ανατολικά, κοντά στα ιρακινά σύνορα. 

Οι υπουργοί έκριναν "αναγκαίο" να "υπάρξουν εξαιρέσεις" στις κυρώσεις, προκειμένου να "βοηθήσουν τον συριακό άμαχο πληθυσμό, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων και για την αποκατάσταση μιας κανονικής οικονομικής δραστηριότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.