Παλαιστίνιοι αποκλείστηκαν από τον μαραθώνιο της Βηθλεέμ

Το Ισραήλ απαγόρευσε σε 26 δρομείς από την Λωρίδα της Γάζας να μεταβούν στην Δυτική Όχθη προκειμένου να συμμετάσχουν στον πρώτο μαραθώνιο της Βηθλεέμ, ο οποίος προβλέπεται να διεξαχθεί την Κυριακή. 

Όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, “το αίτημα εξετάστηκε από τις αρμόδιες αρχές και αποφασίστηκε να απορριφθεί καθώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχουν οριστεί για την μετακίνηση από την Λωρίδα της Γάζας στην Δυτική Όχθη”. 

Η υπηρεσία του υπουργείου που διαχειρίζεται υποθέσεις πολιτών μαζί με τους Παλαιστίνιους, διευκρινίζει ότι στους κατοίκους της Γάζας δεν επιτρέπεται η μετάβαση στην Δυτική Όχθη με εξαίρεση μόνον μετακινήσεις που γίνονται "για έκτακτους ανθρωπιστικούς λόγους, κυρίως για επείγοντα ιατρικά περιστατικά".

Ένας από τα μέλη της 26μελούς ομάδας από την Λωρίδα της Γάζας είναι ο δρομέας Νάντερ αλ Μάσρι, ο οποίος έχει μετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Μάσρι έχει δηλώσει συμμετοχή μαζί με άλλους τέσσερις για την απόσταση των 42,2 χιλιομέτρων του μαραθωνίου, ενώ έξι άλλοι-ανάμεσα τους και μια γυναίκα-  έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον ημιμαραθώνιο, δηλαδή την απόσταση 21,1 χιλιομέτρων. 

Η πλειονότητα των παλαιστινίων δρομέων  είχε δηλώσει συμμετοχή στον ετήσιο μαραθώνιο του ΟΗΕ στην Γάζα στις 10 Απριλίου, αλλά αυτός ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στην Λωρίδα της Γάζας είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει να τρέξουν μαζί γυναίκες και άνδρες στον μαραθώνιο αυτόν. 

Η Ετίνταλ Αμπντελγάνι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, που έχει αναλάβει την διοργάνωση του μαραθωνίου μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν έδωσε καμία αιτιολογία για την απόρριψη του αιτήματος αυτού.

"Αυτό αποδεικνύει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί πάντα να είναι μια (δύναμη) κατοχής και ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις μετακινήσεις σε διάφορους τομείς, κυρίως στον αθλητικό, το οποίο είναι αντίθετο με όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον αθλητισμό", δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μαραθώνιος αυτός υπό τον τίτλο "Μαραθώνιος της Παλαιστίνης για το Δικαίωμα στην Μετακίνηση" θα ξεκινήσει μπροστά από τον ναό της Γεννήσεως και είναι η πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους που γίνεται στην Δυτική Όχθη.