Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά από 10 χρόνια για τη “θλιμμένη” πριγκίπισσα της Ιαπωνίας

Η “θλιμμένη” πριγκίπισσα της  Ιαπωνίας  Μασάκο, η οποία εδώ και δέκα χρόνια υποβάλλεται σε θεραπεία για στρεσογόνες ασθένειες και ψυχικές διαταραχές , αναμένεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό για πρώτη φορά σε περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η 49χρονη πριγκίπισσα μπορεί να συνοδεύσει τον σύζυγό της, πρίγκιπα Ναρουχίτο και διάδοχο του θρόνου , σε επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία για να παρακολουθήσουν την στέψη του Βίλεμ Αλεξάντρερ  στις 30 Απριλίου.

Επίσης, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μασακο το εξωτερικό τα τελευταία 11 χρόνια,  από τότε που το ζευγάρι πήγε στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία στα τέλη του 2002. 

Η δυτικοτραφής- πρώην δημοσιογράφος- Μασάκο παντρεύτηκε τον διάδοχο Ναρουχίτο το 1993 και  - εξαιτίας της απομονωμένης φύσης της βασιλικής ζωής σε μια  από τις παλαιότερες και πιο παραδοσιακές  μοναρχίες του κόσμου- γρήγορα παρουσίασε κατάθλιψη και αστάθεια. 

Στα τέλη του 2001 -κάτω από έντονη πίεση για να φέρει στην δυναστεία ένα γιο, κληρονόμο του ιαπωνικού θρόνου- η Μασάκο έμεινε έγκυος, αλλά γέννησε κορίτσι. 

Η ψυχική υγεία της ήδη ευάλωτης πριγκίπισσας επιδεινώθηκε. Το 2004 επισήμως ανακοινώθηκε ότι η Μασάκο πάσχει από μια “διαταραχή προσαρμογής” και έκτοτε παρακολουθείται και υποβάλλεται σε θεραπεία.

Η πίεση φαινομενικά χαλάρωσε, όταν ο νεότερος αδερφός του διαδόχου απέκτησε αγόρι το 2006 και ο θρόνος απέκτησε διάδοχο. Ήταν η  πρώτη φορά  που γεννήθηκε πρίγκιπας στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας τα τελευταία 40 χρόνια. 

Ωστόσο, η πριγκίπισσα Μασάκο δεν συνήλθε ποτέ την ψυχική ασθένεια που της προκάλεσε η ασφυκτική καταπίεση του ιαπωνικού αυτοκρατορικού πρωτοκόλλου και τα τελευταία χρόνια ζει σχεδόν απομονωμένη.