Ιράκ: Λουτρό αίματος από επιθέσεις σε τζαμιά

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, σε νέες επιθέσεις θρησκευτικής βίας

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν σήμερα στο Ιράκ σε νέες επιθέσεις θρησκευτικής βίας. Δύο βομβιστικές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από σουνιτικά τζαμιά σε προάστιο της Δαμασκού και στην επαρχία Ντιγιάλα.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής και ενώ οι εκατοντάδες πιστοί έβγαιναν από τα τεμένη, που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Άλλοι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις σε σουνιτικά τεμένη στην πόλη Μπακούμπα. Στην πιο φονική επίθεση, έξω από το τέμενος Όμαρ Μπεν Αμπντελαζίζ, είχε τοποθετηθεί μια βόμβα στο δρόμο η οποία
εξερράγη μέσα στο πλήθος, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.                            

Οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες- που συνδέονται με την Αλ Κάιντα- πραγματοποιούν συχνά βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των σιιτών- που αποτελούν πλειοψηφία στο Ιράκ, με δεκάδες θύματα κάθε φορά. Ωστόσο συχνό φαινόμενο είναι και οι επιθέσεις σε τόπους θρησκευτικής λατρείας σουνιτών, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.

Σουνιτικές ένοπλές ομάδες και σιιτικές πολιτοφυλακές είχαν πραγματοποιήσει χτυπήματα και είχαν εμπλακεί σε ένοπλη διαμάχη η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες Ιρακινούς το 2006 – 2007, όταν βομβιστική επίθεση σε ιερό σιιτικό χώρο είχε προκαλέσει γενική ανάφλεξη μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ των σουνιτών και σιιτών, καθώς η  σουνιτική πλειοψηφία κατηγορεί τη σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι Μαλίκι, ότι την έχει περιθωριοποιήσει.

Οι σημερινές επιθέσεις έρχονται την ώρα που το Ιράκ ετοιμάζεται για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές   στις 20 Απριλίου, τις πρώτες  στη χώρα από το 2010 .

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 11 υποψήφιοι των εκλογών έχουν πυροβοληθεί εν ψυχρώ ή έχουν σκοτωθεί σε ανάλογες επιθέσεις.