ΗΠΑ: “Ανώφελες ρητορείες” οι προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε σήμερα "ανώφελη ρητορεία" τις εκκλήσεις της Βόρειας Κορέας προς τους αλλοδαπούς που ζουν στη Νότια Κορέα να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αποχώρησής τους εξαιτίας του κινδύνου "θερμοπυρηνικού πολέμου".

Πρόκειται για μια "ανώφελη ρητορεία, που το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τις εντάσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα σήμερα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι "η κορεατική χερσόνησος κατευθύνεται προς ένα θερμοπυρηνικό πόλεμο" και κάλεσε "όλους τους ξένους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τους τουρίστες να προετοιμάσουν μέτρα απομάκρυνσής τους από τη Νότια Κορέα". 

Την ίδια ώρα, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, ναύαρχος Σαμ Λοκλίαρ, δήλωσε ότι δεν θα καταρρίψουν βαλλιστικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί από τη Βόρεια Κορέα, αν αυτός δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους τους ή την επικράτεια των ΗΠΑ .

"Δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο για να προσδιορίσουμε που κατευθύνεται και πού πρόκειται να πέσει", εξήγησε ο ναύαρχος στους Γερουσιαστές της Επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι "δεν συστήνει" την κατάρριψη ενός πυραύλου που δεν θα αποτελούσε απειλή.

Η Πιονγιάνγκ έχει αναπτύξει στην ανατολική της ακτή δυο πυραύλους Musudan με βεληνεκές που θεωρητικά μπορεί να φθάνει έως και τα 4000 χιλιόμετρα. Μπορεί δηλαδή να πλήξει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το αμερικανικό νησί Γκουάμ.