Στους 600.000 ανέρχονται όσοι υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στη Μέση Ανατολή

Σε 600.000 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους -κυρίως σεξουαλική- και να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα "Kafala" που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπάγονται στην κηδεμονία ενός μόνο εργοδότη.

"Παγιδευμένοι και στριμωγμένοι: η εμπορία ανθρώπων στη Μέση Ανατολή" είναι ο τίτλος της 150σέλιδης έκθεσης, που συντάχθηκε μετά από 650 συνεντεύξεις σε διάστημα δύο ετών στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρουσιάστηκε κατά την έναρξη μιας διήμερης διάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στο Αμάν της Ιορδανίας.

Στην έκθεση αυτή τονίζεται ότι, "εάν και τα στοιχεία είναι λιγοστά, η ΔΟΕ εκτιμά ότι υπάρχουν 600.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας στη Μέση Ανατολή". Παράλληλα, ο ΟΗΕ θέτει στο στόχαστρο την "Kafala" ένα σύστημα στο οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να λάβει ειδική έγκριση από τον εργοδότη του για οποιαδήποτε πράξη της πολιτικής ζωής του. Υπογραμμίζεται ότι, η μεταρρύθμιση του συστήματος αυτού θα βελτίωνε σημαντικά τη διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού.

"Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εμπορία ανθρώπων, αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κενά στη δομή της διαχείρισης της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την περιοχή", εκτιμά ο Φρανκ Χάγκεμαν αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της ΔΟΕ για τις αραβικές χώρες.