Γκουάμ: Πιο πολύ φοβόμαστε τους ανέμους παρά τους πυραύλους

Οι απειλές της Βόρειας Κορέας δεν φοβίζουν πολύ κόσμο στο αμερικανικό νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου οι κάτοικοι δηλώνουν ότι φοβούνται περισσότερο τους τυφώνες από τους πυραύλους.

Εξαπολύει τις απειλές "μόνο για φοβέρα", δήλωσε η Τζίνα Ταμπονάρες-Ρίλι όταν ρωτήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των 180.000 κατοίκων που βρίσκεται 3.380 χλμ. νοτιοανατολικά της Βόρειας Κορέας.

Θεωρητικά το έδαφος βρίσκεται στο βεληνεκές των βορειοκορεατικών πυραύλων, όπως επίσης η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει ακριβώς τις βαλλιστικές ικανότητες της Βόρειας Κορέας ούτε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι έρευνές της για την σμίκρυνση των πυρηνικών κεφαλών.

"Μου είναι αδιάφορο" λέει η 45χρονη Ταμπονάρες. "Έχουμε καλά συστήματα αναχαίτισης πυραύλων. Η Βόρεια Κορέα το γνωρίζει και είναι αρκετά ευφυής για να μην προβεί σε κίνηση αυτοκτονίας", είπε επαναλαμβάνοντας την άποψη πολλών παρατηρητών, σύμφωνα με τους οποίους, μια μεγάλη επίθεση της Πιονγκγιάνγκ εναντίον της Νότιας Κορέας ή των ΗΠΑ θα σήμαινε το τέλος του καθεστώτος.

Στο νησί Γκουάμ, θέατρο σφοδρών μαχών στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν τη βάση τους 6.000 αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων πεζοναύτες, πιλότοι βομβαρδιστικών, πληρώματα υποβρυχίων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας του Γκουάμ θεωρεί απίθανη μια επίθεση από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς το νησί προστατεύεται "από τη μεγαλύτερη χώρα και το μεγαλύτερο στρατό του κόσμου, τις ΗΠΑ".

Αυτή την εβδομάδα ωστόσο οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να συγκεντρώσει προμήθειες και να καταρτίσει σχέδια προστασίας και στέγασης των οικογενειών.