Μαυροβούνιο: Τρίτη προεδρική θητεία για τον Βουγιάνοβιτς

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς επανεξελέγη σήμερα αρχηγός του κράτους στην πρώην Γιουγκοσλαβική αυτή δημοκρατία, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εφορευτική επιτροπή παρουσιάζοντας τα επίσημα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.

Καθώς ο Βουγιάνοβιτς και ο μοναδικός του αντίπαλος Μίογκραντ Λέκιτς υποστήριζαν ο καθένας για λογαριασμό του πως επικράτησε στις κάλπες, η εφορευτική επιτροπή έλυσε το αίνιγμα επιβεβαιώνοντας πως ο απερχόμενος πρόεδρος κατήγαγε τη νίκη, συγκεντρώνοντας το 52,21%, έναντι 48,79% του αντιπάλου του.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Ιβάν Κάλεζιτς, τα αποτελέσματα αφορούν το σύνολο των εκλογικών τμημάτων.

Σήμερα το πρωΐ, ο ΟΑΣΕ επενέβη με ανακοίνωσή του για να κατευνάσει τα πολιτικά πνεύματα στη χώρα, καθώς ο Λέκιτς —πρώην ΥΠΕΞ— εξαπέλυσε κατηγορίες για νοθεία που εκπορεύτηκε από κυβερνητικούς κύκλους, προκειμένου να του κλαπεί η νίκη.

"Δεν υπάρχει κανένα ίχνος αμφιβολίες πως η εκλογική αναμέτρηση αυτή, όπως κι οι προηγούμενες, διεξήχθη σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του ΟΑΣΕ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Η νίκη του 58χρονου Βουγιάνοβιτς, ο οποίος επανεξελέγη για μία τρίτη συνεχόμενη πενταετή θητεία, επιβεβαιώνει την κραταιότητα του κόμματός του στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου, στο οποίο κυβερνά επί 20 χρόνια.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, έχει επιφορτισθεί με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που είχαν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...