Μαυροβούνιο: Τρίτη προεδρική θητεία για τον Βουγιάνοβιτς

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς επανεξελέγη σήμερα αρχηγός του κράτους στην πρώην Γιουγκοσλαβική αυτή δημοκρατία, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εφορευτική επιτροπή παρουσιάζοντας τα επίσημα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.

Καθώς ο Βουγιάνοβιτς και ο μοναδικός του αντίπαλος Μίογκραντ Λέκιτς υποστήριζαν ο καθένας για λογαριασμό του πως επικράτησε στις κάλπες, η εφορευτική επιτροπή έλυσε το αίνιγμα επιβεβαιώνοντας πως ο απερχόμενος πρόεδρος κατήγαγε τη νίκη, συγκεντρώνοντας το 52,21%, έναντι 48,79% του αντιπάλου του.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Ιβάν Κάλεζιτς, τα αποτελέσματα αφορούν το σύνολο των εκλογικών τμημάτων.

Σήμερα το πρωΐ, ο ΟΑΣΕ επενέβη με ανακοίνωσή του για να κατευνάσει τα πολιτικά πνεύματα στη χώρα, καθώς ο Λέκιτς —πρώην ΥΠΕΞ— εξαπέλυσε κατηγορίες για νοθεία που εκπορεύτηκε από κυβερνητικούς κύκλους, προκειμένου να του κλαπεί η νίκη.

"Δεν υπάρχει κανένα ίχνος αμφιβολίες πως η εκλογική αναμέτρηση αυτή, όπως κι οι προηγούμενες, διεξήχθη σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του ΟΑΣΕ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Η νίκη του 58χρονου Βουγιάνοβιτς, ο οποίος επανεξελέγη για μία τρίτη συνεχόμενη πενταετή θητεία, επιβεβαιώνει την κραταιότητα του κόμματός του στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου, στο οποίο κυβερνά επί 20 χρόνια.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, έχει επιφορτισθεί με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που είχαν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.