Βίαιες συγκρούσεις Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν σήμερα τις κηδείες του  παλαιστινίου κρατούμενου Μέισαρα Αμπού Χαμντιγέχ – ο οποίος έπασχε από καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή σε φυλακή του Ισραήλ- και των δύο έφηβων,  οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στις συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες . 

Ηκηδεία του Χαμντιγέχ στη Γάζα έγινε υπό τους ήχους των όπλων των μαχητών της Φατάχ– που πυροβολούσαν στον αέρα- και μέσα σε βαρύ κλίμα συγκίνησης. Οι δύο έφηβοι κηδεύτηκαν στη Χεβρόνα, παρουσία εκατοντάδων παλαιστινίων.

Σύντομα οι κηδείες σε Γάζα και Δυτική 'Οχθη μετατράπηκαν σε επεισοδιακές διαδηλώσεις. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με άνδρες του ισραηλινού στρατού και επί ώρες επικρατούσε χάος.  

Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν οι Παλαιστίνιοι, άρχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες κατά των ανδρών του στρατού του Ισραήλ ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας α έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι οι θάνατοι υπονομεύουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων διεθνών παραγόντων για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.