Μια 53χρονη αγράμματη νοικοκυρά γράφει ιστορία στο Πακιστάν

Μια νοικοκυρά από χωριό του Πακισταν- η οποίος δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει παρά το γεγονός ότι παντρεμένη με  καθηγητή- γράφει ιστορία καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που πήρε την έγκριση να κατέβει στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στην επαρχία Μπαζαούρ, στη φυλετική ζώνη που ελέγχουν οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν.

Σε μια περιοχή όπου οι γυναίκες που τολμούν να πάνε σχολείο, να έχουν άποψη και να διαμαρτυρηθούν στο ελάχιστο, γίνονται θύματα αδίστακτων επιθέσεων από τους Ταλιμπάν , η 53χρονη Badam Zari έχει τη δύναμη να αμφισβητήσει τον φόβο και -με την άδεια της οικογένειας της – να είναι υποψήφια σύμβουλος. Ούτως η άλλως η εμφάνιση μιας γυναίκας στα κοινά , αποτελεί από μόνο του γεγονός. 

Η Zari θέλει να πολεμήσει “με πάθος για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των νέων κοριτσιών” και να σταθεί “με όλη της την καρδιά και τη δύναμη, στο πλευρό των γυναικών”.  

“Ξέρω ότι είμαι η πρώτη γυναικά που συμμετέχει σε εκλογές και ελπίζω να κερδίσω” λέει η... ατρόμητη υποψήφια.

Η 53χρονη Zari μπορεί να έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει, αλλάκαι μόνο η συμμετοχή της στις εκλογές έχει ήδη “κατοχυρώσει”  ένα βήμα προς τη χειραφέτηση των γυναικών σε μια από τις πιο συντηρητικές περιοχές του Πακιστάν, όπου οι γυναίκες “ζουν” μέσα στις ολόσωμες μπούργκες  και ελάχιστες ψηφίζουν.