Λάθος συναγερμός σκορπά πανικό στη Φουκουσίμα

Συναγερμός για απότομη άνοδο του επιπέδου της ραδιενέργειας σήμανε σήμερα το απόγευμα στην είσοδο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα,προκαλώντας πανικό στο προσωπικό και τις αρχές. 

“Ένας συναγερμός ήχησε στις 15.55 τοπική ώρα (09.55 ώρα Ελλάδος)” ενημέρωσε μία ώρα αργότερα η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), προσθέτοντας πως αμέσως το προσωπικό διατάχθηκε να φορέσει τις ειδικές μάσκες προστασίας.

Πολλές άλλες ανακοινώσεις ακολούθησαν, στις οποίες διευκρινίστηκε πως τα άλλα συστήματα ασφαλείας δεν σήμαναν συναγερμό, αντίθετα από εκείνο που τον ξεκίνησε και πως έχει αρχίσει η διενέργεια επισταμένων ελέγχων επαλήθευσης.

Τελικά, μετά την ανάλυση των δεδομένων και την αλλαγή του μηχανήματος, διαπιστώθηκε από την Tepco πως ο συναγερμός ήχησε άνευ λόγου και πως οφειλόταν σε βλάβη του σχετικού μηχανισμού.

Προ μίας εβδομάδας μόλις, ένα σημαντικό βραχυκύκλωμα είχε προκαλέσει τη διακοπή ενός τμήματος του συστήματος ψύξης του  πυρηνικού καυσίμου που βρισκόταν αποθηκευμένο στις δεξαμενές των κατεστραμμένων αντιδραστήρων.