Δαμασκός: Ante pοrtas οι αντάρτες

Σε μαζική έξοδο προχωρούν οι κάτοικοι της Δαμασκού καθώς, οι μάχες στρατού και ανταρτών έχουν περάσει πια τα περίχωρα και κατευθύνονται προς το κέντρο της πρωτεύουσας και προπύργιο του καθεστώτος. 

Ακόμα και αυτοί που είχαν ορκιστεί να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πουλούν βιαστικά τα υπάρχοντα τους και ετοιμάζονται να γίνουν πρόσφυγες καθώς ο πόλεμος έχει φτάσει στα σκαλοπάτια τους,  όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα μόνο σήμερα έχασαν την ζωή τους 20 άνθρωποι.

Για πολλούς, το κρίσιμο σημείο ήταν ένα “χαλάζι” από όλμους και ρουκέτες που συγκλόνισε τη Δαμασκό για αρκετές ημέρες τον περασμένο μήνα, καθώς οι αντάρτες και οι στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ μετέφεραν τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στο κέντρο της πρωτεύουσας,  τις περισσότερες φορές με θύματα δεκάδες αμάχους.

 Επιπλέον, μετά από πολύμηνες  σφοδρές συγκρούσεις , οι αντάρτες κατέλαβαν  την στρατηγικής σημασίας πόλη  Ντέιρ Αλ Ζορ, 450 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, η οποία  μέχρι πρότινος  ελεγχόταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώνονται ακόμα στο Χαλέι και την Ντεραά.

Συνολικά, οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις ξεπερνούν τους 100- στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες.

 

Ένας άνδρας κουβαλάει δύο σακιά σιτάρι από “απαλλοτρίωσε” από αποθήκες του καθεστώτος στην Ντέιρ αλ Ζορ

Επίσης , μόλις 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, η αρχαία πόλη της  Παλμύρας -και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιθέσεις στρατού και ανταρτών με όλμους και ρουκέτες.

Ήδη, 1.217.782 Σύροι έχουν εγκαταλείχει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και ζουν ως πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες ενώ, ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 4.000.000 αυτούς που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να μετακινούνται μέσα στη Συρία, χωρίς σταθερό κατάλυμμα.